78211

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Radek Hubač (e-mailem) --- 1. 2. 2012
Re: Automatizovan? pastov?n? medu

Ahoj, jednoduchá otázka, složitější odpověď. Sám pastuji pár metráků každý rok silnou vrtačkou a nerezovou vrtulí max 2x denně, spíš 1x. Doba závisí na tom, kdy začneš míchat, jestli již začne med krystalizovat (u řepky 1-2 týdny po vytočení dle teploty a % vody.) nebo jestli očkuješ. Pokud očkuješ, stačí 3 dny 2x denně a šup do sklenic. Kamarád má udělané zařízení z nvyhřívané nádoby, která sloužila myslím k přípravě krmení pro teleta. Přidal jenom silný motor s vrtulí. Obyčejný vypínač, občas 1-2x dneně zapne třeba na půl hodiny, vrtačkou lépe obsah promícháš, není třeba tak dlouho. Vyhřívání je výhodné, nemusí tak pospíchat se stáčením... Pokud vyhřívání nemáš a nestočíš včas, je o zábavu postaráno.
Můj závěr je ten, že pokud je člověk doma, je úplně jedno jakým způsobem to dělá, sám mívám lepší pastovaný med než ten profík a nevím proč. Velká nádoba a bez vyhřívání - nedoporučuji...
Radek
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Tom <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Automatizovan? pastov?n? medu
> Datum: 01.2.2012 10:12:47
> ----------------------------------------
> Dobrý den, máte někdo zkušenosti s pastovacím zařízením na med - mám na
> mysli automatické míchadlo ( nádrž, elektromotor s vrtulí, časovač, popř.
> vyhřívání ). Zajímalo by mě, jak rychle dojde ke zpastování jedné dávky ve
> dnech? Osobní zkušenost mám pouze s hranolem a vrtačkou, míchám ráno,
> odpoledne, večer. Při automatickém míchání co 2 hodiny je to rychlejší
> proces oproti vrtačce a hranolu? Jakou máte zkušenost s velikostí nádrže
> 50, 100, 150 l ? a popř. vyhřívání ano či ne?
> Děkuji za odpovědi
> Tomáš
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55649


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Stonjek (213.151.87.2) --- 1. 2. 2012
Re: Automatizovan? pastov?n? medu

Radku, mám podobné zkušenosti. S velkou slávou jsem si aut. pastovač vyrobil a po odzkoušení se opět vrátil k vrtačce a dřevěnému hranolu. Nejsem tak bohatý, abych odrazoval mé zákazníky od pastovaného medu. Marná sláva s vrtačkou v nádobě je konzistence daleko jemnější.Pastuji až do konečné podoby a pak nahřeji na 30 st. Pak už jen přes střihací ventil do sklenic. Jako vrtačku doporučuji míchadlo na maltu, protože má nejmenší otáčky. Asie vychází docela levně, žel značkové je i kolem 10 000.
Zdraví R. Stonjek

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55657


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

      
Radek Hubač (e-mailem) --- 1. 2. 2012
Re: Re: Automatizovan? pastov?n? medu

díky za názor, fakt jsem si to neuměl vysvětlit. Zní to pozitivně, že v tom nejsem sám...
Radek
> ------------ Původní zpráva ------------
> Od: Stonjek <e-mail/=/nezadan>
> Předmět: Re: Automatizovan? pastov?n? medu
> Datum: 01.2.2012 18:23:06
> ----------------------------------------
> Radku, mám podobné zkušenosti. S velkou slávou jsem si aut. pastovač
> vyrobil a po odzkoušení se opět vrátil k vrtačce a dřevěnému hranolu.
> Nejsem tak bohatý, abych odrazoval mé zákazníky od pastovaného medu. Marná
> sláva s vrtačkou v nádobě je konzistence daleko jemnější.Pastuji až do
> konečné podoby a pak nahřeji na 30 st. Pak už jen přes střihací ventil do
> sklenic. Jako vrtačku doporučuji míchadlo na maltu, protože má nejmenší
> otáčky. Asie vychází docela levně, žel značkové je i kolem 10 000.
>                              Zdraví R. Stonjek
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 55658


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu